Σάββατο 20 Ιουνίου 2009

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ


Το Βενεράτο είναι ένα από τα ομορφότερα χωριά της ενδοχώρας του νομού Ηρακλείου Είναι ένας τόπος εκπληκτικής ομορφιάς και γαλήνης,μοναδικός για τη γραφικότητά του και τα υπέροχα χρώματά του.
Λίγα μόλις χιλιόμετρα νότια του Ηρακλείου, στον δρόμο για Μεσσαρά , αποτελεί τον κεντρικό πυρήνα πολιτιστικών και κοινωνικών εκδηλώσεων και έδρα του Δήμου Παλιανής., ενώ παράλληλα την ομορφιά του τόπου συμπληρώνουν και τα υπόλοιπα χωριά του δήμου ,η Αυγενική ,τα Κεράσια και η Σίβα.
Ο τόπος πέρα από την ιστορικότητα του διαθέτει πληθώρα φυσιολατρικών και περιηγητικών διαδρομών μέσα και έξω από τον οικισμό. Το φαράγγι του Βενεράτου, ο Άγιος Φανούριος , η Μονή Παλιανής ,ο λόφος του Αγίου Νικολάου, η Χαλέπα με τα Μινωικά πατητήρια ,είναι μόνο μερικές από τις όμορφες διαδρομές που αξίζει ν’ ακολουθήσει και ν’ ανακαλύψει κάποιος
Οι εναλλαγές του τοπίου με τους αναρίθμητους καταπράσινους αμπελώνες και τους ελαιώνες με τα ασημένια φύλλα είναι οι πινελιές που συνθέτουν την ομορφιά αυτού του μαγευτικού πίνακα.

Περιήγηση εντός του οικισμού .
Ξεκινώντας το οδοιπορικό από την πλακόστρωτη πλατεία, ,την πλάτσα όπως λένε οι ντόπιοι (κατάλοιπο από το ενετικό plaza = πλατεία) ο επισκέπτης θα επισκεφτεί την κεντρική εκκλησία αφιερωμένη στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και τον Άγιο Αντώνιο. Πρόκειται για μονόχωρη μεγάλων διαστάσεων Βασιλική, με δίρριχτη κεραμοσκεπή στέγη, δίπλευρη αψίδα ιερού, εισόδους στη δυτική και νότια πλευρά, με τοξωτά υπέρθυρα και αγιογραφίες μεγάλου καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος. Οικοδομήθηκε το 1896 την περίοδο της μεγάλης Κρητικής επανάστασης με κόπο και δαπάνη των κατοίκων του Βενεράτου. Την πλατεία πλαισιώνουν παραδοσιακά σπίτια και καφενεία, όπου ο επισκέπτης μπορεί να σταματήσει για ξεκούραση και να απολαύσει τον καφέ του, την ντόπια ρακί και το Βενερατιανό λιάτικο κρασί
Περιδιαβαίνωντας τα γραφικά σοκάκια στο παραδοσιακό κέντρο του οικισμού, με τις βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες, του Αη Γιώργη και του Αη Γιάννη .
Mέσα από την περιήγηση, αναδύονται σημαντικές πτυχές από την καθημερινότητα των κατοίκων, άλλα και την ιστορική διαδρομή του χωριού. Παλιές φάμπρικες και πατητήρια ανατρέχουν στη παλιά καθημερινότητα των κατοίκων. Η παραδοσιακή πλευρά του χωριού, σηματοδοτείται από σπίτια φτιαγμένα από πέτρα και καμαρωτές πόρτες χαρακτηριστικό της κρητικής αρχιτεκτονικής, με κάπως στενά δρομάκια, εν αντιθέσει με τη εκσυγχρονισμένη πλευρά του, όπου τα σπίτια είναι κτισμένα με σύγχρονα υλικά δόμησης, και ευρύχωρους δρόμους. . Περιδιαβαίνοντας από την παλαιά στη σύγχρονη πλευρά του χωριού, έχεις την αίσθηση πως ταξιδεύεις στο χρόνο, από την αρχαιότητα στις μέρες μας.
Μια βόλτα στα σοκάκια του Βενεράτου στις γειτονιές του όπως στο "Χαλκιδιό", στην "Δεξαμενή”,στην "Αγία Φωτεινή" με το άγαλμα του Τζαγκαραντώνη , το Δημοτικό σχολειό καιτο παλιό βενετσιάνικο αρχοντικό "Σεράγια"στον "Αη Γιώργη" και στον "Αη Γιάννη” με τα όμορφα, καθαρά σπίτια με τις περιποιημένες αυλές και τα λουλούδια, τα μικρά πάρκα, για να καταλήξει σε μια μαγευτική τοποθεσία, την πιο όμορφη γειτονιά του χωριού, την "Άκρα" όπου μπορεί να απολάυσει την μαγευτική θέα, καθώς κάτω ακριβώς βρίσκεται το φαράγγι του Βενεράτου,το οποίο διασχίζει ο ποταμός Απόλλωνας. Στην έξοδο του σχηματίζεται μια απέραντη, εύφορη κοιλάδα από ελαιώνες και αμπελώνες, ώσπου το μάτι χάνεται πέρα μακριά στα Λασηθιώτικα βουνά, ενώ απέναντι δεσπόζει η Μονή Παλιανής και δυτικά το όρος Κουδούνι και τα γραφικά χωριά της Αυγενικής, των Κερασίων και ο οικισμός των Βλαχιανών.Η θέα από την περιοχή αυτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κάλλιστα ως η "καλντέρα" του Βενεράτου.
Η περιήγηση δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί χωρίς ο επισκέπτης να γευτεί την Βενερατιανή φιλοξενία των κατοίκων που με χαρά θα τον καλέσουν για μια ρακί, ένα καφέ ή ένα γλυκό του κουταλιού.














FOTOS MENOS DPGR & ΔΙΚΕΣ ΜΟΥ

Για περισσότερες φωτογραφίες επισκεφθήτε το :http://www.dpgr.gr/usergalleries/thumbnails.php?album=7693