Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2009

ΑΝΤΙ ΠΡΟΛΟΓΟΥ…



Κανένας άνθρωπος δεν είναι νησί, ακέριος μοναχός του.
Κάθε άνθρωπος είναι ένα κομμάτι ηπείρου, ένα μέρος στεριάς.
Αν η θάλασσα ξεπλύνει ένα σβόλο χώμα, η Ευρώπη γίνεται μικρότερη. '
Όπως κι αν ξεπλύνει ένα ακρωτήρι ή ένα σπίτι φίλων σου ή δικό σου.
Κάθε ανθρώπου ο θάνατος λιγοστεύει εμένα τον ίδιο, γιατί είμαι ένα με την Ανθρωπότητα.
Κι έτσι ποτέ σου μη στέλνεις να ρωτήσεις για ποιον χτυπά η καμπάνα.
Χτυπάει για σένα.

John Donne [from Meditation XVII]

Η πολιτιστική κληρονομιά είναι το σύνολο των σημαντικών επιτευγμάτων της ανθρωπότητας που αναφέρονται στη σκέψη, στα ιδεώδη, στην τέχνη και στα έργα που σώζονται ως σήμερα στον πλανήτη μας.
Ιδιαίτερα στην Ελλάδα, η αξία τους είναι ανεκτίμητη.
Κανένας λαός δεν είναι αποκομμένο νησί στην ιστορία της ανθρωπότητας.
Κανένας πολιτισμός δεν είναι μοναχικό νησί στο πέλαγος του πανανθρώπινου “είναι” και “γίγνεσθαι”.

Κάθε πολιτισμός αποτελεί μέρος της ιστορίας, της εξέλιξης, της σύνθετης φυσιογνωμίας του οικουμενικού πολιτισμού –ενιαίου στην ουσία του– παρά τις διαφορές στα επιμέρους χαρακτηριστικά του.
Ευθύνη της παγκόσμιας κοινότητας είναι να ενθαρρύνει και να στηρίζει όσο μπορεί κάθε προσπάθεια που αποσκοπεί στη διατήρηση των μνημείων πολιτισμού και της ιστορικής μνήμης, συμβάλλοντας έτσι και στη διαφύλαξη της πανανθρώπινης πολιτιστικής κληρονομιάς οπουδήποτε και αν βρίσκεται.
Καθήκον, αλλά και συμφέρον όλων μας είναι να συντηρούμε τις κοινές μας ρίζες, την ιστορία μας, την πολιτιστική μας κληρονομιά, ώστε με τη σειρά της να παραλάβει τη “σκυτάλη” η επόμενη γενιά .
Στόχος μου δεν είναι η λεπτομερής ιστορική καταγραφή, άλλωστε δεν είμαι ειδικός σ’ αυτό, αλλά η προβολή αρχειακού και φωτογραφικού υλικού του τόπου στον οποίο γεννήθηκα και μεγάλωσα, το μοίρασμα εμπειριών όπως τις βίωσα αλλά και μαρτυρίες όπως τις βίωσαν καθημερινοί ,απλοί άνθρωποι μεταφέροντας της στόμα με στόμα από γενιά σε γενιά.

Μαρτυρίες εμπλουτισμένες με μύθους και παραδόσεις αλλοτινών καιρών, σκηνοθετώντας μια εικόνα παραμυθιού όπως έμεινε χαραγμένη στη μνήμη μας από τα παιδικά μας χρόνια.
Επίσης η προβολή και ανάδειξη της περιοχής σήμερα μέσα από τα κοινωνικά και πολιτιστικά της δρώμενα.
Κάθε παρέμβαση και σχόλια για την ιστοσελίδα είναι ευπρόσδεκτα, όπως επίσης και υλικού που θα βελτιώσουν και θα ολοκληρώσουν αυτή την προσπάθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου